Reteta Cozonac simplu de Craciun cu nuca si cu mac

Reteta cozonac simplu de craciun cu nuca si cu mac, cum se prepara cozonac simplu de craciun cu nuca si cu mac, ingrediente necesare pentru cozonac simplu de


Cozonac simplu de Craciun cu nuca si cu mac


806_1396975130 Cozonac simplu de Craciun cu nuca si cu mac
806_1396975149 Cozonac simplu de Craciun cu nuca si cu mac

Ingrediente

Aluatul: 800gr. faina; 100gr.margarina; 50gr.ulei; 150gr.zahar; 40gr.drojdie; 500ml. lapte; 4 galbenusuri; 1 lingura gris; 1 lingurita rasa de sare. Umplutura de nuca: 500gr.nuca macinata; 150gr.apa; 250gr.zahar; 100gr.rom Umplutura de mac: 500grmac macinat; 250 gr.zahar; 200gr.apa; 1 lingurita coaja de lamaie rasa




Mod de preparare

Se pune drojdia si o lingurita de zahar in jumatate de pahar de lapte caldut. Se amesteca si se pune deoparte sa creasca. Se cerne faina intr -un vas adanc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste margarina impreuna cu uleiul si se amesteca cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul , grisul si la sfarsit se adauga laptele caldut amestecand tot timpul ca sa nu se faca cocoloase. Se framanta si se bate pana apar bule de aer. Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte sa creasca. Prepararea umpluturii de nuca: Se pune la fiert apa si zaharul. Cand fierbe se adauga nuca macinata si se fierbe putin .Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca cea de nuca cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamaie rasa. Prepararea cozonacului: Se pune multa faina pe masa de lucru,iar mainile se vor da prin faina tot timpul. Aluatul crescut se rastoarna pe masa, se imparte in doua. O jumatate se intinde cu mana de marimea tipsiei, peste ea se intinde umplutura de nuca ,se ruleaza si cu grija se pune in tipsia bine unsa. La fel se procedeaza cu cealalta jumatate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu galbenus de ou , se mai lasa sa creasca in tipsie cca.10 min. se pun apoi in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade cca. 45 -6o min. Se scot cand sunt rumeni. Se scot calzi din tipsie si se pudreaza cu zahar cand sunt reci.


Cozonaci

Cozonaci

Aluatul pentru cozonaci se poate prepara dupa doua retete: Prima reteta: se inmoaie dro jdia in 1 1/2 pahar de lapte caldut, se adauga jumatate din cantitatea d...

Foi de vanilie Geta

Foi de vanilie Geta

Pentru foi: se bat ouale cu zaharul,adaugam treptat uleiul, laptele, biscuitii macinati si esenta. Aluatul se imparte in 4 foi, care se vor coace pe fundul tav...

Saratele cu smantana si cascaval

Saratele cu smantana si cascaval

Drojdia se pune in putin lapte caldut indulcit, si se lasa la caldura sa creasca cca. 10 minute. Intre timp se cerne faina, se pune pe planseta si se adauga res...

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Intr-un castron puneti margarina (mai putin de o lingura), jumatate din faina si frecati cu o furculita pina se omogenizeaza. Rotunjiti acest aluat si puneti-l ...

Fursecuri

Fursecuri

Bateti albusurile spuma impreuna cu zaharul pudra si romul. Adaugati galbenusurile si untul moale (topit, dar rece), realizind operatia prin rasturnarea compozi...

Tort cu nuca

Tort cu nuca

Frecati galbenusurile cu zaharul, sarea si romul pina ce amestecul creste si se ingroasa. Adaugati pesmetul, nuca, zaharul vanilat, praful de copt, coaja de lam...

Salata de portocale

Salata de portocale

Curatati fructele de coaja, taiati merele, iar portocalele desfaceti-le in felii si aranjati -le in sa latiera. Puneti vinul intr - un ibric si clocotiti-l un m...


trafic